lauantai 16. helmikuuta 2013

The Sunin artikkeli 1D:n Ghanan reissulta (käännös)

Se, kun katsoo pienen vauvan silmiin ja näkee tämän kivun, on kamalaa
— Sanoo Harry Styles, kun One Direction vierailee Afrikassa Comic Reliefin puolesta.



One Directionin Harry Styles tuijottaa ihmeissään pientä nyyttiä käsivarsillaan.

Hän kuiskaa: "Hän on pienin vauva, jonka olen koskaan nähnyt."

Vain tunteja vanhana poikavauva on otettu yhteen Ghanan johtavimmista lastensairaaloista keskellä yötä.

Tulehdus sai hänen kehonsa todella heikkoon kuntoon, mutta lääkärit onnistuivat vakauttamaan hänet, hänen äitinsä Nusiran onneksi.

Selvästi järkyttyneenä Harry sanoo: "Minun äitini on huolissaan minusta koko ajan, joten en voi kuvitella, miten kamalaa sen on oltava näille äideille, kun näkee heidän vauvansa niin heikkoina."

"Se, kun katsoo pienen vauvan silmiin ja näkee tämän kivun, on kamalaa."

On aikainen maanantaiaamu ja One Directionin pojat ovat tulleet Princess Marie Louise -lastensairaalaan Accrassa.

Harry, Zayn, Liam, Niall ja Louis ovat kahdenpäivän matkalla Ghanan pääkaupungissa Red Nose Day -kampanjan vuoksi.

Video heidän Afrikan seikkailustaan näytetään Let's Dance For Comic Relief -ohjelmassa BBC1-kanavalla tänä iltana kello 18.50 (=Suomen aikaa 20.50, ja voi katsoa suorana mm. täältä).

Sairaalassa ollessaan he todistivat, kuinka vauvat joutuvat taistelemaan henkiensä puolesta päivittäin yleisiä tappajia, kuten ripulia ja keuhkokuumetta, vastaan - tappajia, jotka voitaisiin helposti estää rokotuksilla.

Joka vuosi noin 1,7 miljoonaa lasta kuolee rokotuksilla ehkäistäviin sairauksiin ympäri maailmaa. Se on yhtä kuin yksi lapsi joka 20. sekunti.

Hätäyksikössä Liam puhuu epätoivoisen huolestuneelle äidille Philominalle, joka kiireellisesti toi kaksikuukautisen tyttärensä Gwendolinen kello kolmelta.

Kalpeana Liam pudistaa päätään, kun hän yrittää samaistua tilanteeseen sanoen: "Täytyy olla todella vaikeaa, kun näkee lapsensa niin sairaana."

"Kotona rokotukset ovat meille itsestäänselvyyksiä. Mutta kaikki lapset täällä eivät pysty saamaan niitä ja se voi tarkoittaa eroa elämän ja kuoleman välillä."

"Olen katsonut Red Nose Day -esiintymisiä ennen ja olen ollut kyyneleissä. Mut se, kun näkee nämä vauvat niin sairaina, on ihan erilaista surua."

"Sitä ei vain huomaa, miten rankkaa elämän voi olla muissa osissa maailmaa."

Minuutteja myöhemmin traumatisoitunut nuori äiti ryntää hätäyksikön ovista pidellen tajutonta poikaansa.

Tiimi tutkii kolmevuotiaan velton vartalon nopeasti ja varoittaa tämän olevan "todella, todella sairastunut malariaan".

Niin kriittisesti sairaan taaperon näkeminen todistaa liikaa Harrylle.

Kyyneleiden läpi hän sanoo: "Tuo pikkupoika on liian heikko pitääkseen päätään ylhäällä tai edes itkeä. Se on niin surullista."

"Hän makaa tuolla vakavasti sairaana, kun hyttysverkko olisi voinut suojella häntä."

"Meidän vanhempanne ovat huolissaan siitä, mitä meistä tulee, kun kasvamme, mutta täällä vanhemmat ovat huolissaan siitä, saavatko heidän lapsensa keuhkokuumeen tai ripulin, jotka molemmat voidaan estää viiden punnan rokotuksella."

Yläkerralla akuuttiosastolla, jossa Nalle Puh -seinämaalauksen koristavat seiniä, Zayn juttelee Saran kanssa, joka toi hänen 16-kuukautisen tyttärenpoikansa, Paulin.

Zayn purskahtaa itkuun, kun Sara kertoo, että Paulin äiti — hänen 34-vuotias tyttörensä — kuoli keuhkokuumeeseen kolme viikkoa sitten.

Pahemmaksi asian tekee se, että pojan isä on ollut kateissa viimeiset kaksi vuotta, mikä tarkoittaa sitä, että Sara on jätetty huolehtimaan hänen neljästä lapsenlapsestaan yksin.

Hänen sydäntävääntävä tarinansa osuu Zayniin niin kovaa, että hänen on mentävä ulos ja saada vähän happea.

Hän sanoo: "Kun katsoin tuota täysin avutonta vauvaa ilman vanhempia, jotka huolehtisivat hänestä, en voinut muuta kuin alkaa ajatella pikkusiskojani ja sitä, mitä olisi tapahtunut heille, jos he olisivat samassa asemassa."

"Me kaikki tuhlaamme rahaa, mutta tärkein asia, jonka voimme tehdä, on antaa viisi puntaa suojellaksemme lapsia näiltä sairauksista."

Samalla osastolla Louis tapaa Hajian. Murtunut isoäiti on nukkunut lattialla hänen kymmenkuukautisen lapsenlapsensa sängyn vieressä viimeisen kuukauden ajan.

Kuten todella monet täällä, pieni Faliratu on orpo ja hänelle on diagnosoitu tuberkuloosi, keuhkokuume ja aliravitsemus sen jälkeen, kun hänen äitinsä kuoli neljä viikkoa sitten.

Louis kuuntelee epäuskoisena, kun Hajia selittää, että jotenkin hänen on nyt pidettävä huolta kahdeksasta lapsesta.

Hän sanoo: "En tiedä, miten hän selviytyy."

Seuraavalla sängyllä Niall juttelee Leticia-äidille, katumyyjä, jonka kaksivuotias tytär Arada kärsii keuhkokuumeesta ja aliravitsemuksesta.

Hän sanoo: "Hän on kertonut minulle, ettei hän ansaitse tarpeeksi rahaa pitääkseen huolta lapsestaan."

"Viimeiset kaksi viikkoa hän on istunut tyttärensä sängyn reunalla huolestuneena, kun muutamat yksinkertaiset pistokset olisivat voineet lopettaa kärsimyksen."

"Näiden sairaiden lasten näkeminen laittaa kaiken uuteen näkökulmaan."

Mutta huolimatta näistä julmista olosuhteista, joita pojat todistavat, kehitystä tapahtuu.

Vuonna 2012 vastasyntyneitä vauvoja alettiin rokottaa rotavirusta vastaan — vatsabakteeri, joka voi aiheuttaa ripulia, yksi maan suurimmista lastentappajista.

[..]

Sairaalan jälkeen One Directionin pojat vierailevat rokotusklinikalla, joka on täydessä vauhdissa, ja se on iloinen ja äänekäs näky.

Louis sanoo: "Se on mahtavaa — kaikille näille äideille on mahdollista saada heidän lapsensa rokotetuiksi ja kiitos siitä kuuluu Comic Reliefin katsojien jalomielisyydelle."

"Tiedämme, että meidän Red Nose Day -singlemme tuotot auttavat suojelemaan vauvoja, mutta jokainen voi tehdä osansa myös."

"Vähemmällä kuin vitosella, kahvin ja kakkupalan hinnalla, voi säästää pienen elämän — ja se on paras tunne koko maailmassa."

30 kommenttia:

  1. ja pojilla muka ei oo sydäntä ♥

    VastaaPoista
  2. itken... :( pojat on niin ihania<3

    VastaaPoista
  3. Ihania tosiaan ovat♥♥♥

    VastaaPoista
  4. OOOOIIIII ♥ voi noi pojat on nii ihanii ♥ ne ajattelee tollasii sairait lapsii,niinku mäki ♥ hyvä et lapset saa rokotteita!

    VastaaPoista
  5. aa ihanat pojat! tää on yks iso syy miks rakastan niit niin paljon<3

    VastaaPoista
  6. Ää, en kestä kuulla kun ne on surullisia. Mut aww, tosi ihanat. En kestä

    VastaaPoista
  7. Itken täällä.. Pojat on vaa niin ihania <3

    VastaaPoista
  8. Awww <3 :' ) Itken täällä. On ne pojat vaan niin ihania <33333

    VastaaPoista
  9. Itkin;( pojzuut rakastan teitt!<3

    VastaaPoista
  10. voooi <3 POJAT RAKASTAN TEITÄ NIIN PALJON! <3

    VastaaPoista
  11. Ei hitto, kyyneliä valuu silmistä. Olen ylpeä pojista ♥

    VastaaPoista
  12. Awwwwwwww siis oon AINA tykänny "punanenäpäivistä"mut miettikää ny ku 1D oli siellä!! Itkin oikeesti!!

    VastaaPoista
  13. Tappaaks ripuli ihmisiä? Ei mun mielestä ainakaan täällä suomessa, mutta hyvä pojat! En kyllä fanita 1D:tä mut kymmenen pistettä ja papukaijamerkki pojille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se välttämättä kuulosta niin pahalta tällei suomalaiselle, mutta kun yhdistää siihen just noi huonot olosuhteet tuolla Afrikassa ja kaikki aliravitsemukset sun muut, niin kyllä se aika heikoks vetää varsinkin tollasen pienen lapsen. :(

      Poista
  14. itkin ku luin tätä <33 mut tästä huomaa ainakin ne, jotka joskus on valittaneet ettei pojilla ole mitään muuta silmissä kun raha ja maine.. niin mitä tää sit oli? <3

    VastaaPoista
  15. Itkin ;( Onneks on ihmisiä jotka auttaa :)

    VastaaPoista
  16. Voi kamala ku mää itkin )': ♥

    VastaaPoista
  17. Itkin ;----( Taas yksi syy miksi rakastan näitä poikia niin paljon!

    Toivottavasti olosuhteet paranevat Afrikassa parempaan suuntaan ♥

    VastaaPoista
  18. ees sanat ei riitä kuvamaa sitä tunnetta mikä mulla nyt on :S

    pojat on älyttömän ihania ihmisiä ja uskon siihe, et ne saa paljon hyvää aikaa sillä biisillä ja sen tuotoilla. ♥

    ''sateen jälkeen, paistaa aurinko'' ♥

    VastaaPoista
  19. "Vähemmällä kuin vitosella, kahvin ja kakkupalan hinnalla, voi säästää pienen elämän — ja se on paras tunne koko maailmassa." - tän takia, rakastan poikia ihan liikaa. ne välittää ihmisistä, ne haluu pelastaa pikkulasten henkiä. niistä näkee, et ne välittää. miks ne muuten itkis? miks ne muuten haluaa kerätä rahaa hyvätekeväisyyteen? siksi, koska nillää on hyvä sydän. rakastan teitä ♥

    VastaaPoista
  20. eikä :3 aauttakaa mua . äölääöä enmävoi muutaku itkee . jaku kattoo sen ideon jajaja :'( milloi pojat oli tuol ? <3 .

    VastaaPoista
  21. voi ihanat <3 ää kyllä tuli kyyneleet silmiin :') ja ne ketkä väittää ettei pojilla oo sydäntä ... tää on yks niistä monista syistä miks mä rakastan one directionia niin paljon <3

    VastaaPoista